Jyväskylässä kehitetään eTaitava mobiilioppimissovellusta

Jyväskylässä Pekka Pirttiahon vetämä eTaitava.projekti kehittää mielenkiintoista mobiilioppimissovellusta työssäoppimisen ohjaukseen. Pekka on vieraillut aikaisemmin blogissamme ja voisi varmasti kommentoida esittämääni, korjailla ja täydentää. Jäjempänä lyhyt kuvaus sovelluksesta.

Olemme kevään 2007 aikana käynnistämässä  verkko-opetuksen kehittämishanketta, johon sisällytetään mobiilioppimisen kehittämistä,  Aihetta sivuavia hankkeita ja projekteja on eri puolella Suomea jonkin verran menneillään. Mihin kannattasi keskittyä, mitä kannattaisi lähteä kehittämään. Meillä on luonnollisesti strategiasta lähtevät omat lähtökohdat, mutta ei kyllä kannattaisi samaa pyörää keksiä uudestaan. Pekka ja myös muut voisivat tätä kommentoida ja tuoda näkemyksiä esille. Miten Aki se tarjouspyyntö jakselee

eTaitava/ Mobile feedback and diary tool for on-the-job vocational learning

eTaitavassa ladataan opiskelijoiden kännykkään ohjelmat työssäoppimiskysymyksiä ja kuvapalvelua varten. Kännykässä täytyy olla gprs ja java tukiOpiskelija voi helposti kännykkään tulevan ympyräsektorin eli selektorin avulla valita helposti päivittäisiä ja viikkokohtaisia kysymyksiä ja valita niihin sopivat vastausvaihtoehdot. Järjestelmä kerää vastaukset, joista opettaja ja opiskelija saavat graaffiset yhteenvedot. Opettaja voi www-käyttöliittymän avulla kysymykset ja vastausvaihtoehdot luoda etukäteen pankkiin, joista opettaja voi taulukkomuotoisen sovelluksen avulla ruksaamalla ajoittaa päivittäiset ja viikkokohtaiset kysymykset opiskelijan TO- jaksolle.Kännykässä oleva kuvapalveluohjelma helpottaa opiskelijaa kuvan ottamisessa ja sen lähettämisessä palvelimelle. Kuvan yhteyteen voidaan liittää saateteksti.Tällä hetkellä ongelmana on, miten opiskelijoiden kännykkään saadaan helposti ladattua ko. ohjelmat, miten lataamista voitaisiin helpottaa ja ohjeistaa. Opiskelijalle ei järjestelmä automaattisesti lähetä viestejä kännykkään, vaan opiskelija joutuu itse kännykällä avaamaan sovellukset ja vastailemaan kysymyksiin. Kustannuksia opiskelijalle tulee tästä n. 0,5 – 1 € / 6 viikon TO- jakso. Kuvat ja videot eivät sisälly em. hinta-arvioon.Järjestelmään saadaan opiskelijatiedot multiPrimuksesta, mutta työpaikkaohjaajatietoja ei ole mahdollista saada, kysymyksiä voidaan lähettää myös työpaikkaohjaajille.

6 kommenttia

 1. Pekka said

  Hei,

  Pertti tuossa kertoikin jutun juonen pähkinänkuoressa, tarkennuksena vielä että kyllä ne työpaikkaohjaajatkin saadaan automaattisesti, jos vain on jossain tietokanta josta nimitiedot voidaan hakea.

  eTaitavan perusidea on olla yksinkertainen ja nopea työssäoppimisen työkalu, jolla saadaan päivittäinen tieto opiskelijan työssäoppimisesta esille.

  Meillä on nyt toimiva pohja tuohon kysymysten kautta seurantaan sekä päiväkirjan täyttämiseen / kuvien jne. ottamiseen. Seuraava selkeä askel voisi olla yhteisöllisyyden rakentaminen noiden toimintamallien ympärille.

  Päiväkirjasovellus pystyy jo nyt laittamaan kuvat ja videot suoraan verkko-oppimisympäristöön (peda.net, miksei myös moodle) – jos opiskelijat voisivat lähettää omia kuviaan ja videoitaan työpaikoilta muille kommentoitavaksi, työssäoppimisen sivuihin verkossa saataisiin aika paljon uutta säpinää.

  – Pekka

 2. Heikki said

  Miten tämä eTaitava työkalu eroaa mobilogi työkalusta? Ja tietty miten näet käytettävyyden muutoinkin m.Oppimisen ohjauksessa? Kysymyksenä erityisesti kohdistettuna Pertille kun olet tutustunut molempiin.

 3. Pertti said

  Moodlen mobilogia en ole päässyt opettajana käyttämään. Pasi lupasi hankkia opettajan oikeudet opekon mobilogiin, että pääsisi opena kokeilemaan. Nähdäkseni moodlen mobilogin avulla saadaan opettajan ja järjestelmän antamat viestit oppijan kännykkään ja oppija voi lähettää mobilogiin viestit. Viestit maksavat ja eTaitavassa näitä maksuja ei tule, siis halvempi käyttää. eTaitavassa on kysymyspankki ja fiksu tapa valita ja ajoittaa kysymykset ruksaamalla opiskelijoille. Mobilogissa ei tainnut olla kysymyspankkia, en ole varma. Moodlessa ei ole työpaikkaohjaajatietoja, ei yritystietoja, oppilastiedothan siellä ovat. En tiedä näiden hyödyntämistä mobilogin käyttöä ajatellen. eTaitavassa oli kuvapalvelu ja mukava tapa valita kännykän selektorilla kysymykset ja antaa vastaukset sekä helppo lähettää kuvat saateteksteillä varustettuna. Opekon mobilogin käyttämisestä oli jonkinlainen tarjous operaattorilta kevään ajan ja meillä olisi mahdollista sitä kokeilla. Kokeilun jälkeen oltaisiin paljon viisaampia tässä suhteessa.

 4. Pekka said

  Terve,

  eTaitavan lähtökohdat esim. mobilogiin verrattuna ovat päivittäinen palaute työpaikalta, valmis opintojaksoa vastaava rakenne (kysymyspatterit) ja ennen kaikkea käytön helppous & nopeus sekä opiskelijalle että opettajalle. Tiedonsiirtoon käytetään normaalia gprs-datayhteyttä, joka useimmilla operaattoreilla maksaa n. puoli senttiä / kilotavu. eTaitava siirtää kilotavun tai kaksi aina kysymyksiin vastattaessa, joten kustannukset pysyvät aika kivasti kurissa.

  Käytännössä tuo helppous ja nopeus tulee esille siinä, että opiskelija vastaa päivittäisiin kysymyksiin minuutissa – puolessatoista, ja opettajalla menee vastausten katsomiseen muutama minuutti. Lisäksi opettaja pystyy käyttämään valmiita opintojaksokohtaisia kysymyspohjia, jolloin pyörää ei tarvitse keksiä joka kerta uudelleen.

  Kyse ei ole siis oppimistehtävien jakamisesta tms., vaan opiskelijalta kysytään päivittäin esim ”Tunsin tänään itseni tarpeelliseksi”, ”Opin tänään uusia asioita”, ”Olen tehnyt tänään osaamistani vastaavia töitä” … jne. yleiseen sujumiseen ja tuntemuksiin perustuvia kysymyksiä, joihin opiskelija vastaa asteikolla 1-5 (en ollenkaan — erittäin paljon, tai vaikkapa en koskaan — aina).

  Kerron mielelläni enemmänkin tästä meidän kehityshankkeesta – tarkoituksena on saada testattu tuote aikaiseksi kesään mennessä, ja selvitystyö tehtyä, millainen hyöty tämäntyyppisestä työkalusta voi olla työssäoppimisessa. Huomiota ja kiinnostusta ollaan jo herätetty kovasti 🙂

 5. Heikki said

  Voisitteko Pertti ja Pekka haastaa tähän keskusteluun eTaitavan käyttäjiä ja testaajia? Teillä on mielenkiintoinen työkalu ja projekti. Työssäoppimisen ohjaaminen osana oppimisprosessia on haasteellista ja kaikki työkalut ja menetelmät, mitkä tukevat kognitiivisten oppimisprosessien ohjaamista ovat tervetulleita. Oletteko liikkeellä avoimen lähdekoodin periaattein vai onko tuote kaupallinen?

 6. Pekka said

  Voin heittää linkkiä eteenpäin meidän testiporukalle. Tällä hetkellä tuotetta kehitetään suljettuna järjestelmänä, en osaa sanoa millä tavalla partneriyrityksemme rakentaa liiketoimintaa tuotteen ympärille hankkeen jälkeen…

RSS feed for comments on this post

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: